23 november 2007

Dødssynderens nye klær

Jeg har bare sett to kvarte programmer, og uttaler meg på grunnlag av det. Men jeg føler meg kallet til å si det helt åpenbare: "De syv dødssyndene" på tv2 er jo faktisk ganske kjedelig tv.

Det kommer noe ufrivillig komisk og patetisk over det hele, når man fra produsentens (og ymse tv-kommentatorers) side forsøker å lese både samfunnskritikk og religionskritikk inn i programmene.

(Hm. Plutselig ser jeg for meg en vaggende hønsekalkun som kakler "goble, goble".)

Jeg synes det "ideologiske" konseptet er uferdig, kunnskapsløst og puslete utformet: Formen er rett og slett for skrøpelig til å kunne bære et ekte kritisk innhold. Er ikke hele dødssyndkonseptet bare et skalkeskjul for at Schau skal få gjøre som han vil på tv, da?

Nei, glem hele greia. Bruk tv-tiden på noe annet. Og, ikke minst: Bruk opprørsviljen på noe annet.

Det er ikke rart at en del folk tenker om kristne at vi er sneversynte og lever litt i utkanten av verden, når vi hisser oss sånn opp og iverksetter boikottaksjoner mot enkeltprogrammer på en reklamekanal. Hvorfor ikke bruke opprørsviljen og energien på noe som er ordentlig urovekkende – og noe som det går an å forandre? Det eneste målbare resultatet av boikottaksjonene, er at tv2 har fått gratis PR verd hundretusener av kroner.

På den annen side forstår jeg ikke hvordan kristne ledere på alvor kan mene at dette programmet gir kristne en gyllen anledning til å snakke med andre om det sentrale og viktige i kristen tro? Det synes jeg er en pussig oppvurdering av hele dette noe rølpete og uferdige programkonseptet. Som jeg ikke trenger å være kristen for å ikke gidde å se på.

Det får være måte på hvor store mengder høns og klær man skal lage av en fjær og ingenting.

("Goble, goble" svarer programansvarlig i tv2. Og Schau vagger videre. Hvorhen?)

1 Comments:

At 1:47 p.m., Anonymous Anonym said...

Jeg forstår heller ikke oppstusset rundt programmet.
Det første jeg så (nummer2, tror jeg) var ganske interessant, sannsynligvis mest fordi det var lett å se at kritikken programmet ble utsatt for egentlig var en skivebom. De klarte også å blande samfunnskritikk, tankevekkende opplysninger og Schaus påfunn til en relativt fornuftig smørje. (Programmet handlet om Fråtseri)
Det må ha vært en tilfeldighet, for de etterfølgende programmene har vært som du sier; unnskyldninger for å la Schau gjøre det han tydeligvis må, på tv.
Han skaper debatt, det skal han ha, men jeg tror det hadde holdt med en dødssynd.

M:)rten

 

Legg inn en kommentar

<< Home